Vulkanen in Frankrijk (2018)

Waar naartoe? De vraag hangt voorzichtig al enkele weken in de lucht. En de vraag op zich is al een klein mirakel na de “nooit meer in die schoendoos” van vorige zomer. De korte tripjes dit jaar zijn meegevallen, het weer is mooi, en er zijn al enkele rustdagen ingebouwd voor we vertrekken. Het vage plan is richting Albi/Carcaçonne, of via Bordeaux richting noorden van Spanje. We vertrekken rond 5u en voorbij Parijs ontbijten we op de leuke stop in Etampes. Van daaruit gaat het verder richting Orlèans. Helaas, lange file… geen zin in gedoe, dus hou ik links aan, de Loire dan maar. We stoppen in Chambord en bezoeken het paleis met de duizend schoorstenen. In de lokale VVV halen we info op, waaronder een fietskaart, en onze app suggereert een leuke camping in Cheverny: camping Les Saules. Dat blijkt een super plek! We zetten de camper onder de bomen en springen snel het zwembad in.

De dag nadien wordt ongegeneerd luieren: zwembad, boekje, beetje frisbee en pluimpje slaan, een korte wandeling in de omgeving – het is dan ook snikheet. ’s Avonds wordt een groot scherm buiten geplaatst: finale van het WK voetbal, en tot vreugde van de lokale medemens wint Frankrijk de cup.

Op maandag gaan we fietsen – de camping verhuurt goede tweewielers, de hitte noopt ons wel om unterwegs de ambities wat bij te stellen. De flessen water zijn snel leeg, gelukkig zijn er nog terrasjes. ’s Avonds zoeken we opnieuw verkoeling in het zwembad. Dolce far niente….

Deze diashow vereist JavaScript.

We vertrekken dinsdag pas op de middag. We bezoeken, nabij Amboise, het domein Clos Lucé, de laatste woonplaats van Leonardo Da Vinci. In diverse paviljoenen, maar ook in het park, kun je de vooruitstrevende ideeën bewonderen van deze unieke kunstenaar annex uitvinder annex wetenschapper. Na het uitgebreid bezoek rijden we binnendoor richting Chateauroux, waar we ons tegen de avond installeren op de stadscamping Du Rochat bij het Lac de Belle Isle. Mmh, veel drukte, en een grote groep “gitanes” met enorme caravans, bestelwagens met wasmachines en droogkas, grote BBQ… het is toch een aparte way of life. We lopen nog even langs het stadspark, waar je ook kunt zwemmen.

Er is niks dat uitnodigt om te blijven, dus volgende dag richting Montluçon. Een leuke stop is Boussac, een rustig oud dorp-met-kasteel met een centrum dat luchtvaartgeschiedenis uitademt: ene Georges Lannet was een lokale vliegpionier. Terug op de snelweg plots het gevoel dat de bus inhoudt – even terugschakelen, flink optrekken en weer in z’n vijf. Vreemd, veel toerental, maar niks trekkracht: vijfde versnelling doet het niet meer. Nu ja, we rijden nog en het gaat richting Clermont. Onderweg stoppen we nog even aan een kerkhof – altijd speciaal maar hier toch bizar: het staat er vol glazen mini-serres die over de graven gezet zijn. ’s Avonds zoeken we een plekje in Murat, camping Panoramique. Mooi uitzicht, dat wel, maar helaas ook DJ-night aan het zwembad die avond… Ook deze camping wordt geen blijvertje.

Deze diashow vereist JavaScript.

We rijden de volgende dag daarom naar Mont Dore, met in het achterhoofd het voornemen om een garage op te zoeken. Een vriendelijke dame van de VVV verwijst ons naar “haar” Garage du Centre. We worden super vriendelijk ontvangen, en de garagist belooft om nog dezelfde dag de boîte na te zien. Omdat we niet goed weten wat ons te wachten staat boeken we alvast een nacht in aparthotel Le Wilson, dat beschikt over een ondergronds zwembad, onder de tuin. Ook speciaal… We verkennen kort het skidorp, met een welnesscenter uit vervlogen tijd, geheel opgetrokken in Byzantijnse stijl.  Na een heerlijk diner in l’Estavou kruipen we tijdig onder de wol.

We krijgen vrijdag meteen bevestiging: tandwiel n° 5 is kapot gedraaid. De garage belooft om de nodige stukken te zoeken. We laten het niet aan ons hart komen en schuimen de lokale markt af. In de namiddag stijgen we met de oude funiculaire tot boven het dorp en vertrekken van daar naar Puy de Sancy. Een uitdagende wandeltocht met fantastisch mooie uitzichten. Van tegenliggers horen we evenwel dat de laatste cabinelift naar beneden vertrekt om 18u15. Ik zet een sprintje in en kan nog net de opzichter overtuigen om te wachten op vrouw en kind… Eénmaal in het skistation beneden stellen we vast dat de laatste bus naar het dorp al weg is. Ach, dan toch maar eerst een terrasje doen. Als we te voet vertrekken begint het te regenen, en onderweg worden we opgepikt door een vriendelijke dienster die ons netjes afzet in Mont Dore. Soms komen de dingen vanzelf in orde…

Deze diashow vereist JavaScript.

Op zaterdag zetten we de verkenning verder en wandelen we ook nog naar La Grande Cascade. We halen de bus terug op, in de garage heeft men het kapotte tandwiel terug gemonteerd, zodat we met een “vierbak” kunnen rijden.

Zo vertrekken we de volgende dag naar Vulcania nabij Puy de Dôme, een educatief park over de vulkaanstreek waar we zitten. De tijd vliegt in de prima infozalen, afgewisseld met experimenten en leuke 3D-films. Aline houdt er nog enkele dagen een “uitbarstingsschrik” aan over. We keren binnendoor terug, via Orcival en het mooie Lac de Guery; in de buurt kan je ook les roches Tuillière et Sanadoire bewonderen, granietrotsen naast een oude breuklijn tussen 2 vulkanen. Terug in Mont Dore beslissen we dat we het langzamerhand wel gezien hebben.

Deze diashow vereist JavaScript.

We spreken af met de garage dat we enkele dagen verder zullen trekken. Zuidwaarts wordt het, via het Massif Sancy, col de Serre richting Condat en via de Gorges de la Santoire richting Murat. Aantrekkelijk stadje waar we een verrassende ontmoeting hebben met streekgenoot en artiest Pieter Lonneville die rondrijdt met een salle de concert, inclusief piano en rode pluchen zetels, in een …. T4! We raken aan de praat en de barvrouw vertelt ons over haar broer die een soortement logies annex muziekbar aan het uitbouwen is in een oude watermolen. In stoet vertrekken we naar Moulin de Gaspard – leuke plek. De piano wordt duchtig onderhanden genomen, net als het lokale gerstenat. Een oudere Duitse dame, en route in een bestelwagen, vertelt ons over een wonderlijk plekje om wild te camperen – waarom niet? We rijden terug naar het Luc du Pêcher, waar we ons tussen de bomen zetten. ’s Avonds kunnen we genieten van de vlieg- en jachtkunsten van een koppel Rode Wouwen. We worden ook nog es beloond met een wondermooie zonsondergang. Wat een plek!

Deze diashow vereist JavaScript.

We besluiten om toch nog wat zuidwaarts te rijden, tot Truyère Lanau. We zoeken een stil plekje op camping Belvédère, wandelen even rond de barrage de Grandval en worden ’s avonds opnieuw getrakteerd op vliegkunsten – ditmaal van talrijke vleermuizen.

Op woensdag huren we kajaks in de base nautique; het wordt een leuke namiddag zon, zwemmen, bootje varen… dolle pret. Moe maar voldaan genieten we nog even op het terras van een fris glas. Terugrijden is absoluut geen optie meer – we verwittigen de garagist dat we een dag later zullen zijn maar horen dat hij er niet in geslaagd is om stukken te vinden… Helaas moeten we wel nog langskomen want de beschermplaat van de motor ligt er nog!

We rijden op donderdag dus terug richting Mont Dore. Onderweg stoppen we in Antignac, waar we heerlijk eten op het terras van Auberge de la Sumène. Na het bezoekje aan de garage settelen we ons op camping Plage Verte, een eenvoudige wandelcamping met mooi uitzicht (maar toch tweede keus na camping La Grande Cascade dat helaas volzet is). Tijd voor familieraad: hoe keren we terug huiswaarts? We nemen geen risico’s en laten de snelweg links liggen.

DSC_2409

old memories

Via secundaire wegen (véél leuker!) rijden we naar Lormes, waar we eerder als stonden op camping Etang du Goulot. We leggen ons lui naast het meer, Aline is niet uit het water te krijgen, maar het is dan ook 35°C! Zelfs het water is haast te warm…

Veel meer dan het stadje en de markthal verkennen, en lui-lekkeren doen we niet meer. Huiswaarts nemen we alsnog de snelweg – op een kwartier van thuis begint de bak te ratelen en vibreren: met dat tandwiel is het niet meer goed gekomen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s