Zweden en Denemarken 1 (2016)

De zomertrip gaat dit jaar naar Zweden, met een retourtje via Denemarken. Na een vlotte rit schepen we ’s avonds in Travemunde in voor de nachtboot naar Trelleborg. Heerlijk ontspannend is dat! Bij vertrek kunnen we de imposante driemaster “Passat” bewonderen in de haven.

Eénmaal in Zweden volgen we de kust tot in Ystad. Ja, dat stadje uit die serie. Oude vakwerkhuizen, gezellig centrum, en een nieuwe pier gesponsord door de bevolking. We zien er ook een plank met de naam van die bekendste inwoner: Wallander. Met een ovenvers donker roggebrood zoeken we ons een plekje in de jachthaven voor het ontbijt. Na de obligate “girl power” foto rijden we verder naar Kaseberga, waar ze zowaar de dorpsnaam op Hollywood-wijze tegen een klif hebben hangen. We wandelen van daaruit naar de imposante stenen kring van Ales Stenar.

We vervolgen naar het mooie middeleeuwse Glimminghus. Tegen de avond passen we voor vreselijke campings in Simrishamm, en stoten toevallig op een superplekje, een no-nonsense low budget plek aan de zee, in Baskemölla. Blijkt ook nog een eigen strandje en zeebad te hebben, dat prompt wordt uitgetest.

P1070197P1070200P1070203

De volgende ochtend bezoeken we Simrishamm, dat kleurrijk en aantrekkelijk blijkt. We eten lekkere vis in het drukke haventje, en kunnen naar hartenlust “aapjes kijken”. Terug op de camping wandelen we via het strand naar de lokale keramiste, die ook nog es lekkere koffie blijkt te zetten!

Die nacht worden we uitgeregend – 20 liter water valt uit de hemel. We beslissen om een wandeling in Stenshuvuds natuurpark over te slaan en rijden via Kivik en het prehistorische Kungagraven (grafheuvel) naar het Asnen meer. Op camping Urshult vinden we een goeie plek – de tent blijkt nog doornat, dus beslist grote zus dat ze de “bovenkamer” voortaan zal vervoegen. De ruimte in de bus wordt wat krap… We besluiten de dag in de lokale pizzeria. Intussen blijft het grijs en regenachtig…

P1070224P1070220P1070231P1070236P1070225

Met de auto naar Lunnabackens. We bezoeken er het open luchtmuseum (dorpje) en maken een flinke wandeling langs het meer. In het terugrijden stoppen we voor inkopen in Ryd en botsen per toeval op het bizarre autokerkhof, waar wrakken van de jaren ’50 en later opgaan in het bos. Het levert mooie plaatjes op. Terug op de camping doen we een dapper “zwemmertje” in het grijze koude water, en maken een campinggerechtje met… Zweedse balletjes!

P1070281

P1070282

Dag 6 intussen.  Liesbeth blijkt een teek op bezoek te hebben. We rijden daarom terug naar de lokale verpleegpost in Ryd, en bezoeken er nog een “brocante”. Nou ja… veel rommel. Bevrijd van teken gaan we in de namiddag kajakken vanuit camping Norraryd (die een absolute aanrader lijkt te zijn). We varen van Honshultefjorden naar Haubälesfjorden en terug, met best wat spannende stukjes.

Na een laatste nachtje in Urshult gaan we voor een stukje cult: het splinternieuwe IKEA museum in Almhult, pas open. Pure nostalgie, die we afronden met “gevarieerde balletjes” als lunch. In Markaryd vinden we een leuke slaapplek aan een meertje, waarna we nog het Alg en Bison Safari park bezoeken – met de auto tussen 10 verdwaasde elanden… een tourist trap dus. Aline geniet meer van het zandkastelen bouwen op de camping. De nacht wordt opnieuw koud en nat. Het humeur zakt opnieuw een paar graden…

De dag erop bezoeken we het natuurpark Söderasen in een oud vulkaanlandschap. De ravijn is indrukwekkend – de val van het fototoestel dat uit mijn handen glipt evenzeer. Gelukkig slaag ik erin om het geheugenkaartje te recupereren na een spannende klauterpartij. Omdat intussen zowat de hele inboedel van de camper nat is, huren we een huisje op de camping in Rostanga. De droogkast doet overuren, en het verwarmde zwembad ook.

P1070425

P1070429

P1070435

P1070442

Met hernieuwde moed vertrekken we de volgende middag naar Lund – wat slenteren, de kathedraal en Kultura (Pettson & Findus!) bezoeken, maar ook shoppen en flink watertanden bij de vele design- en interieurwinkels. We nestelen ons ’s avonds op een camperplek naast het stedelijk zwembad. Helaas te koud en te winderig om ervan te kunnen genieten…

Na nog een korte shopping-stop in Lund rijden we door naar Malmö. Het oude stadsdeel verleidt ons met haar pleintjes en het behapbare Moderna Museet, en de terrasjes aan het water. We verkennen ook de nieuwe stadswijken Ankar Parken en Västra Hamm, met de indrukwekkende Turning Torso wolkenkrabber van Calatrava. We nestelen ons ’s avonds in de schaduw van de Sontbrug op een enorme camping, waar ze ons netjes een plaats geven in het rijtje van VW camperbusjes.

DSC02551DSC02546DSC02545

Na een korte nacht verlaten we de camping voor dag en dauw, en rijden van Zweden naar Denemarken via de beroemde “Bridge”, en dit op de luide tonen van de soundtrack!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s