Weekend Amsterdam (2016)

September: omdat Caroline terug aan het werk is, valt het beloofde tripje met Liesbeth naar Tourettes-sur-Loup en de heerlijke B&B Le Mas des Cigales in het water. Als alternatief stel ik voor om 3 dagen Amsterdam te verkennen met z’n tweetjes.

We vertrekken ’s vrijdags na het avondeten en komen na een vlotte rit rond 21u45 toe op de stadscamping in Amsterdam. Camping Vliegenbos ligt in het noorden, voorbij het IJ, op wandelafstand van de pontjes die je meteen in het centrum droppen.

We krijgen een plek toegewezen voor de slagboom, installeren ons en duiken nog even in een paar folders die we bij de receptie konden oppikken. Algauw roept de slaap…

We starten zaterdag met een kom muesli met fruit, en thee, en kopen in de campingwinkel wat broodjes voor de picnic. We springen op de fiets en gaan met de overzet naar het centraal station waar we een plattegrond kopen. De fietsen laten we achter bij de Schreierstoren en via achterafstraatjes en grachten wandelen we tot de Nieuwmarkt, waar we beleg kopen voor onze broodjes. Via de Zuiderkerk en het Rembrandthuis gaat het verder tot op de vlooienmarkt van het Waterlooplein. Liesbeth duikt letterlijk een stapel kleren in, zelf haal ik enkele boeken uit het aanbod. Verder hou ik de traditie hoog en koop een leuke T-shirt (“he’s offline”).

Op het einde van de markt komen we aan de Mozes en Aaronkerk, waar toevallig een gratis orgelconcertje loopt (Olga Minkina) en we het laatste stuk (Toccata van Muschel) meepikken. Dan is het tijd voor een hapje – we vinden een leuke plek aan de Montelbaanstoren tot we beseffen dat het brood in de fietszakken zit… We keren daarom op onze stappen terug en dwalen nog even door het magnifieke hotel in het voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Nederlandse Stoommaatschappij.

Bokes eten aan de kade van NEMO, bootjes bekijken in het museumdok en vervolgens even het dak op – wat een leuke spot! We springen binnen bij ARCAM, de architectuurvereniging, maar vinden er geen leuke folders.

We zien “aan de overkant van het water” iets wat op een festival lijkt en rijden er naartoe. Achter het Scheepvaartmuseum vindt net het jaarlijkse bierfestival TAB plaats, met live muziek. Ideaal om gewoon wat rond te hangen.We blijven in de sfeer bij het Roestcafé wat verderop, een unieke culturele vrijplaats op de voormalige Koud Gas Fabriek.

Tenslotte verkennen we kort nog de nieuwbouw op het JAVA-eiland en nemen er het veer terug richting de camping.

Simpele pasta met spaghettisaus, afwas, rummicup en bed in.

Dag twee verkennen we de rosse buurt aan de Voorburg, rijden door de theaterbuurt en terug langs het paleis naar de Oude Kerk, waar ook een brocante/vlooienmarkt loopt. We struinen wat rond, zonder veel resultaat – behalve een koeienvellen handtas. Het hasj-museum “ruikt” teveel naar afzetterij, we focussen ons op ander Hollands plantgoed…

Rond het station is het gigantisch druk, er is de jaarlijkse loop Van Dam tot Dam. Picnic nemen we aan de rand van één van de vele grachten en nadien rijden we door naar de Westergasfabriek, een schitterend reconversieproject met tentoonstellingsruimtes, sport en recreatie in het groen, leuke cafés… we bezoeken er een duurzaamheidsbeurs met veel lekkers, en enkele boeiende kunstprojecten.

Langs het IJ rijden we terug en doen inkopen in de Albert Hein – waar we de leuke knul van Unicef moeten afschepen. We nemen een andere veerpont en tot onze verrassing komen we toe vlakbij de oude scheepswerven, een intrigerende brok nieuwe stadsontwikkeling. We pedaleren wat rond, bekijken de hotelkraan, en rijden binnen in de grote hall. We zeggen de Barbie Peepshow hello maar worden uiteindelijk vriendelijk doch kordaat zoals dat heet, buiten gezet door een verantwoordelijke dame.

We keren dan maar terug op onze stappen. Richting camping gaat het nog langsheen  het nieuwe filmmuseum Eye en de toren Overhoeks.

p1000146Eénmaal terug in basecamp improviseren we gemarineerde vis met groentjes. Jammer genoeg moeten we later op de nacht nog onze Spaanse buren vragen om meer noordelijker uren van nachtrust te respecteren. Gelukkig draaien ze het volume laag.

De volgende ochtend krantje buiten en rustig ontbijt. Liesbeth haalt wat slaap in en duikt pas na 10u op. We passen ons programma aan en zetten de bus nabij de (verschrikkelijk ogende) City Camp op Noord. Van daaruit met de fiets verder – terug de buurt van de Nederlandse Dok en Scheepsbouwmaatschappij verkennen. Je vindt er ook nieuwe architectuur, onder andere het schitterende gebouw de Kraanspoor. We zien het uitzendschip van Veronica aan de kade liggen – pure nostalgie – en eindigen de trip met een hapje en drankje op het terras van het lekker alternatieve Pllek.

Een buurt om zeker nog terug te komen. Zelf moeten we  helaas het weekendje afronden en we laten ons door onze trouwe Cali huiswaarts voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s