The Cotswolds en Oxford (2015)

De gezinsvakantie in de zomer van 2015 ging richting Cotswolds. Via internet vonden we een prima uitvalsbasis op Cotswold View camping nabij Charlbury. Voor de kids werd een extra tent voorzien, met 5 in een California camper is toch teveel van het goede… Op die manier beschikten we over een leuk “base camp”, en om volledig te verzwelgen in luxe besloot vrouwlief last minute met de gewone wagen mee te rijden. Zo konden we het kamp ongemoeid laten als we op stap gingen. De heenreis was best wel spannend: door een lange staking in Calais stonden er gigantische files en dit aan beide zijden van het Kanaal.

De dag van aankomst wandelden we nog even naar het centrum van Charlbury, waar alvast een interessante buurtsupermarkt was. Na ook de camping te hebben verkend kropen we tijdig onder wol.

Dag 2 reden we naar het kasteel van Chastleton, een site van de National Trust. De bedoeling was om een wandeling te maken uit het boek Weekend Walks in Britain, van de AA. Dat hadden we het jaar voordien in de Old Forge Antiques op de kop getikt in Appledore. De wandeling voerde ons door velden, het dorpje Little Compton, langs een verlaten steengroeve en vervolgens, na enkele heerlijke vergezichten, terug naar de parking, waar intussen alle andere wagens waren verdwenen.

Dag 3 besloten we in de buurt te blijven: we verkenden te voet het stadje Woodstock, locatie van het superbekende Blenheim Castle – tot dan ons enkel bekend van de live CD van Jamie Cullum. Opnieuw besloten we om niet binnen te gaan. Het stadje zelf heeft immers ook heel wat bieden, met leuke shops (interieur, brocante,…) en typische pubs.

De dag nadien trokken we er terug op uit, naar Minster Lovell, een in oorsprong 15de eeuws complex waar we tijdens onze wandeling een heerlijke picknickplek vonden in de zon. Interessante site, mooie natuur, lekker weertje… voorwaar een geslaagde dag.

Dag 5 besloten we dat we klaar waren voor het grotere werk: naar Oxford! Waar te beginnen? De shops, de vele pleintjes en kerken, een te grote keuze aan historische “colleges”? De auto lieten we achter op de grote parking aan Becket Street, om te voet via Oxford Castle naar Christ Church te wandelen, met de bekende Tom Tower, en waar we de beroemde eetzaal konden bekijken (Alice in Wonderland meets Harry Potter) naast het bijzondere plafond van de traphal.

Stonden ook nog op het programma: Corpus Christi College, Sheldonia Theatre, Carfax Tower en de omgeving van Radcliffe Camera, dat we vanop de top van de University Church of St Mary the Virgin konden bewonderen. Toch wel behoorlijke arbeid voor onze arme voeten; ’s middag konden we gelukkig picknicken aan de River Cherwell, nabij de plek waar de eerste geslaagde ballonvaart ooit werd gehouden (1784, James Sadler, mocht u ooit een kwisvraag nodig hebben). We konden er naar hartenlust commentaar geven op al dan niet geslaagde vaarpogingen met de typische platte bootjes.

Dag 6 intussen: we vertrokken ditmaal noordwaarts en kwamen toevallig de site van de Gloucestershire Warwickshire Railway ofte G.W.R.Steamway tegen, nabij Toddington. Blijkt een must bij elke trip in Engeland: stoomtreintjes kijken. Ook hier weer fraaie gerestaureerde exemplaren, naast vermoeide afdankers wachtend op wat liefde (en héééél veel vrijwilligerswerk).

We reden verder naar Sudeley Castle, waar – eveneens een traditie – de kinderen zich in middeleeuws tenue konden verkleden. In de kerk ligt trouwens nog een echtgenote van Henry VIII, namelijk Katherine Parr, als enige koningin begraven op privé domein. Na een bijzonder interessante rondleiding verkenden we in de buurt nog wat kleine dorpjes.

De volgende dag (7) kwamen we terug voor een nieuwe wandeling uit ons boek van de Automobile Association. We verkenden de omgeving van Upper en Lower Slaughter, met heerlijk ijs bij de oude brouwerij, en eindigden onze dag in het net wat te “cleane” Bourton.

De laatste dag (8) besloten we om terug naar Oxford te gaan, maar dat viel uiteindelijk wat tegen, zodat we tijdig terugkeerden naar de camping voor een laatste avondje niksen.

De terugkeer naar Dover verliep vlot – de files waren intussen verdwenen – en zo stonden we de volgende avond terug in het vertrouwde Brugge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s