Normandie Vexin (2015)

Met nog een korte week vakantie in augustus besloten we “op den bots” te vertrekken, met als enig vaag plan de kust van Normandië af te rijden. Omdat er voor de rest geen echt plan was, bleven we in die intentie steken…

We vertrokken richting Calais, om vervolgens via de kustbaan nog eens cap blanc nez te bezoeken, fossielen te zoeken in de krijtrotsen van Cran d’Escalles, en vervolgens flink uit te waaien op cap gris nez. Er was even twijfel over de parking, die mooi afgezet is met een poortje op 2m, maar toen ik een andere T4 Westfalia met uitgeklapt dak zag staan, besloten we te volgen. Alleen waren we vergeten dat we ook nog fietsen mee hadden, en die steken toch wel boven het dak uit. Gelukkig was de hoogte “op z’n Frans” bepaald!

Boulogne lieten we links liggen wegens gekend, maar bezoek er zeker het Nausicaa en de bovenstad. We verkenden wel uitgebreid Le Touquet per fiets. Er is een makkelijke camperparking nabij de jachthaven, aan de monding van de Canche – die valt haast volledig droog bij eb. Onderweg genoten we van lekkere mosselen in een kleine bistro.

 

Vermits we niks gereserveerd hadden, kwamen we terecht op een verschrikkelijk kampeerpark in St Cecile Plage. De bewaker reed ons voor langsheen de meest vreselijke stacaravans annex schuurtjes annex afdaken annex tuinkabouters, wij al zin om te keren, om vervolgens tot onze verbazing op een verhoogd platform in de duinen terecht te komen, met zicht op zee!

De volgende ochtend regen, daarom besloten we de abdij van Valloires te bezoeken. In de kerk een vernuftig stukje theater: tijdens de mis kon men een engel laten neerdalen boven het altaar. De aanliggende tuinen leken de moeite, maar geen optie in de regen.

 

Net voor Abbeville ligt een heerlijke terrassencamping Le Château des Tilleuls. Mooie plaatsen, prima sanitair, erg vriendelijk onthaal, en een leuk zwembad. Dochterlief had onmiddellijk een vriendinnetje, zodat we er meteen 2 nachten zijn blijven staan.

Abbeville zelf vonden we tegenvallen, al is een bezoekje aan de kerk St Sépulchre de moeite, om er de brandglazen ramen van kunstenaar Alfred Manessier te bewonderen. Jammer genoeg sloot de kerk net na aankomst, zodat we alles op een drafje moesten zien.

 

Het kanaal Abbeville – St.Valery leent zich uitstekend tot een verkenning per fiets, met genoeg kansen op eenvoudig spijs en drank. Foto’s trekken in een prachtig leegstaand voederbedrijf lukte jammer genoeg niet, wegens bewaking…

 

De volgende ochtend vertrokken we “richting zuid”. We lunchten in een resto Routiers en kregen een hoop toeristische tips van enkele locals. We besloten in Blangy sur Bresle de Manoir de Fontaine op te zoeken: een complex met diverse kleine leuke musea, onder meer over het blazen van glas. Meer dan 80% van alle parfumflesjes worden in Blangy gemaakt, blijkbaar vindt men er ideaal wit zand voor de glasproductie, en dit sinds de middeleeuwen. De uitleg was boeiend, de demo indrukwekkend, en zo werd het uiteraard weer laat.

 

Even internet raadplegen en enkele campings bellen. Camping St Paul had nog plaats, dus wij naar Lyons La Foret. De regio Vexin was ons totaal onbekend, maar wat een heerlijke ontdekking! Het stadje is een parel, en was in de middeleeuwen even het centrum van de macht toen Normandië een koninkrijk vormde met Engeland. Maurice Ravel had er een buitenverblijf. Voldoende voor enkele uren rondstruinen. Wie wil fietsen in de buurt moet wel rekening houden met soms stevige hellingen. Zo ook op de route naar de abdij van Mortemer, waar men in het park net alles in gereedheid bracht voor een griezelnacht.

 

De laatste dag brachten we door aan de oevers van de Seine in Les Andelys. We vonden een prima plekje aan het water, in de schaduw van het kasteel van Richard Leeuwenhart. Een onoverwinnelijk bolwerk, dat alle belegeringen kon weerstaan – ware het niet dat de eigenaar veel luxe wou, en in die tijd waren dat veel ramen. Jammer genoeg beschikte de vijand over enkele goede klimmers die via een raam de kapel binnen raakten, om vervolgens de poort open te zetten… Met de fiets verkenden we het stadje, pikten de lokale markt mee en kochten fantastische cider in de dienst voor toerisme.

 

Een ontspannen break die naar meer smaakt. En de kust van Normandië – staat intussen nog steeds op de bucket list.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s