Sporen in de Borinage (2015)

Tijdens een gestolen weekend in 2014 hadden we een stukje van deze boeiende streek reeds ontdekt. Gedurende een periode van gedwongen thuiszitten besluit ik najaar 2015 voor een tweedaagse terug te gaan. Met de mooie herfstdagen dus de fiets aan de bus gehangen en vertrokken. Campings zijn schaars in de streek, maar ik vind een geschikte uitvalsbasis voor de geplande verkenning, vlak tegenover het kasteel van Beloeil, op de camping à la ferme (bas prix, bas confort…).

Ook deze kant van de Borinage is een voormalige mijnstreek waar tot in de jaren ’60 steenkool werd gedolven. De streek is doorkruist door talloze kleine kanalen en spoorlijntjes waarmee het zwarte goud werd afgevoerd. Langs het water is het heerlijk fietsen, heel wat spoorlijntjes zijn intussen verdwenen, maar wie zoekt vindt nog de sporen (!) in het landschap.Via google had ik een oud spoorplan uit 1938 gevonden, en het idee was om daarmee aan de slag te gaan.

De uithoek van Henegouwen is toeristisch een wat verlaten streek, evenwel met heel wat kleine plekken vol “petites histoires”, maar ook leegstaande stationsgebouwen en fabrieken. Altijd leuk voor urbex foto’s, binnen raken is geen groot probleem. Afspraak is natuurlijk dat je geen spullen ontvreemdt en enkel je voetsporen achter laat.

Natuurlijk zijn er meer evidente bezienswaardigheden: bekend zijn Le Grand Hornu met het museum voor moderne kunst, het kasteel van Beloeil, en Bernissart waar men de dino’s vond die in Brussels Natuurhistorisch museum staan. In het dorp staat trouwens een piepklein museum met een volledig skelet. De dames van de lokale toeristische dienst verwennen je met een massa nuttige info en brochures – wellicht blij om een enthousiaste bezoeker te zien. De oude mijnsite met een uniek bewaarde stoompomp is er eveneens het verkennen waard.

Sinds de lente van 2015 bestaat in Henegouwen ook een fietsknooppuntennetwerk die aansluit op Vlaanderen en Frankrijk, met een overzichtelijke kaart als absolute top-tip. Altijd rustige wegen, meestal verkeersvrij, soms wat ruw doorheen stukken bos. Wie de actieradius uitbreidt staat zo over de grens in Condé, een versterkt stadje, of Bavay met haar grote Romeinse opgravingen.

De campings die we in de streek zagen zijn euh… ouderwets charmant. Maar een wild plekje vinden lijkt me geen probleem. Een streek om te ontdekken tijdens een kortbij lang weekend of zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s